– – –

Βρείτε τον δίσκο εδώ:

This image has an empty alt attribute; its file name is bandcamp-logo-e1624968529782.png This image has an empty alt attribute; its file name is ITUNES-NEW-1-e1624968651306.png This image has an empty alt attribute; its file name is SPOTIFY-NEW-e1624968606392-1024x1024.png This image has an empty alt attribute; its file name is imgbin_youtube-computer-icons-png-1024x1024.png

ΕΧΩ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΠΟΙΗΜΑΤΑ

Το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ του καλλιτέχνη, με τίτλο «Έχω του κόσμου ποιήματα», περιλαμβάνει δέκα τραγούδια, δέκα ποιήματα για τη ζωή, για τον έρωτα, για την περιπέτεια που επιφυλάσσει στον κάθε άνθρωπο το ταξίδι προς την Ιθάκη.

Ο ήχος του άλμπουμ είναι πολυδιάστατος, εναρμονίζει διαφορετικά πολιτισμικά συστατικά, είναι στην ουσία ένα αμάλγαμα μουσικών ηχοχρωμάτων. Ανατολίτικοι ήχοι, με τα χρωμοσώματα της ελληνικής μουσικής παράδοσης, δρόμοι του λαϊκού και του ρεμπέτικου καθώς και η σύγχρονη εκδοχή της ποιοτικής ελληνικής μουσικής δημιουργίας, είναι στοιχεία που συγχρωτίζονται αρμονικά στα τραγούδια του δίσκου, που έγραψε και ερμηνεύει ο Δημήτρης Μεσημέρης.

Την παραγωγή και την ενορχήστρωση ανέλαβε ο Φώτης Σιώτας, εξαίρετος μουσικός, πολυσχιδής δημιουργός και δεξιοτέχνης του βιολιού. 

Η θεματολογία των στίχων / ποιημάτων του άλμπουμ, επικεντρώνεται ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν ολόκληρη την κοινωνία και κυρίως νέους ανθρώπους: οι συνειδητοποιήσεις, τα όνειρα για το μέλλον, ο έρωτας, η αγάπη, οι προσδοκίες και η νoσταλγία. Μέσα από σχήματα λόγου και τη χρήση της μεταφορικής έννοιας, από πρόσωπα της μυθολογίας και από βίους του παρελθόντος, βάζει τον ακροατή να σκεφτεί και ίσως να ταυτιστεί με τις εικόνες που δημιουργούνται καθ’ όλη τη διάρκεια των τραγουδιών. 

Ο Ανδρέας Παράσχος υπογράφει τους στίχους για τα τραγούδια “Χαλάλι το φεγγάρι” και “Λάθος μου”. Ο Βασίλης Χαρίσης υπογράφει τους στίχους των τραγουδιών “Ψάχνοντας την Ιθάκη”, “Των εποχών τα τρένα”, “Προφητεία” και “Βότσαλο ναυαγισμένο”. Ο Δημήτρης Μεσημέρης υπογράφει τους στίχους των τραγουδιών “Βαγόνια”, “Το όνειρο” και “Σαν θα ζωγραφίσεις”. Το τραγούδι “Δε γίνεται να σ’ αγαπώ” είναι σε μουσική και στίχους του Παναγιώτη Τσαππή.

– – –

Σημαντική είναι η συμμετοχή του Παντελή Θαλασσινού στον δίσκο. Αγαπημένος τραγουδοποιός, ο οποίος έχει χαρίσει στην ελληνική δισκογραφία πανέμορφα τραγούδια, ερμηνεύει με την ιδιαίτερη χροιά του και τον νοσταλγικό του τρόπο, το τραγούδι “Προφητεία” σε ένα ντουέτο με τον Δημήτρη Μεσημέρη.

– – –

Πέντε από τα δέκα βίντεο τραγουδιών του δίσκου στο YouTube, αποδίδονται στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ). Η εκτέλεση της απόδοσης έγινε από την Ιουλία Στάικου με την επιμέλεια της Κωνσταντίνας Παπαγεωργίου. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους ανθρώπους που δεν μπορούν να ακούσουν τα τραγούδια, να κατανοήσουν το νόημα που περιέχουν οι στίχοι μέσω της διερμηνείας. 

Τα τραγούδια “Το όνειρο”, “Βότσαλο ναυαγισμένο”, “Προφητεία” καθώς και τα πλείστα σημεία των τραγουδιών του δίσκου, ηχογραφήθηκαν με την παλιά τεχνοτροπία, με τον Φώτη Σιώτα και τους υπόλοιπους εξαίρετους μουσικούς να παίζουν ζωντανά στο στούντιο και τον Δημήτρη Μεσημέρη να ερμηνεύει επί τόπου. Το αποτέλεσμα με αυτόν τον τρόπο ηχογράφησης είναι, σίγουρα, πιο αυθεντικό, γνήσιο και ανταποκρίνεται ιδανικά στην αισθητική των τραγουδιών.  

ΟΛΑ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΣΕ YOUTUBE PLAYLIST

ΣΥΝΤΑΞΙΔΙΩΤΕΣ ΣΤΟΝ ΔΙΣΚΟ

Αναστασία Δημητριάδου – φωνητικά (3, 6, 10) , Κωνσταντίνος Λεμέσιος – φωνητικά (6), Ανδρέας Μωυσέως – φωνητικά (6) , Φώτης Σιώτας – βιολί, loops, κλασική κιθάρα (2, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10), Γιώργος Χατζηπαπάς – κλαρίνο, μπουζούκι (2, 3, 6, 8, 9, 10) , Χαράλαμπος Παντελή – λαούτο, λάφτα (2, 3, 5, 6, 7), Δημήτρης Μεσημέρης – ακουστική κιθάρα (1, 2, 4, 7, 10), Λευτέρης Μουμτζής – ηλεκτρικό μπάσο, ηλεκτρική κιθάρα (2, 3, 6, 7), Βασίλης Μπαχαρίδης – τύμπανα, κρουστά (2, 3, 6, 7), Παναγιώτης Ξανθόπουλος – λαϊκή κιθάρα (8, 9, 10), Νίκος Ιωάννου – κοντραμπάσο (5, 10), Αλέξανδρος Τράμπας – κοντραμπάσο (1, 4), Βασίλης Φιλίππου – κρουστά, μπεντίρ (6, 10), Αντώνης Καρατζίκης – πιάνο, ενορχήστρωση, εναρμόνιση εγχόρδων (4), Ιούλιος Γεωργακόπουλος – τύμπανα (1), Γιάννος Γιοβάνος – τσέλο / Athens Recording Orchestra (4), Κυριάκος Γκουβέντας – βιολί (1), Στάθης Λασκαρίδης – 1ο βιολί / Athens Recording Orchestra (4), Νίκος Μέρμηγκας – λάφτα, λαούτο (1), Τάκης Πισίας – ακορντεόν (3), Μαρίνα Σταλιμέρου – βιόλα / Athens Recording Orchestra (4), Έλλη Συρουχίδου – κρουστά (4), Στέλιος Τζανετής – τζουράς (4), Περικλής Τιμπλαλέξης – 2ο βιολί / Athens Recording Orchestra (4) 

Productions Design artwork: Zara Der Arakelian, Φωτογραφία εξωφύλλου: Σάββας Γρηγορίου.

Ηχογράφηση, Μίξη, Συμπαραγωγή: Αντρέας Τραχωνίτης at Studio eleven63 (2, 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10) 

Ηχογράφηση, Μίξη, Παραγωγή: Αλέξανδρος Χρυσίδης at Studio Sierra (1, 4)

Mastering: Γιάννης Χριστοδουλάτος at Sweetspot